Workshop visportret met Ron Offermans

Workshop visportret fotografie met Ron Offermans

In samenwerking met TODI en Ron Offermans

Altijd al onder ideale omstandigheden een visportret willen maken?
En dat onder begeleiding van een professionele fotograaf? Dan is deze workshop een unieke mogelijkheid.

Kosten: 75€/pp
Inschrijven bij: onthaal@todi.be

Programma:

11:00 aankomst met koffie (inbegrepen)
11:30 Introductie TODI door medewerker TODI
11:45 Workshop Visportret door Ron Offermans
13:00 Warme lunch (inbegrepen)
14:00 Fotoduik
16:00 Evaluatie en fotobespreking
17:00 Afsluiting

Maximaal 20 deelnemers
Vol = vol!

Bij deelname aan de Workshop dien je te beschikken over een duikbrevet, een duikuitrusting en een onderwatercamera. Je kunt bij TODI ook een uitrusting huren (12,00 p.p.)

Voedermomenten 4kids


Vissen fotograferen is een van de lastigste onderdelen binnen onderwaterfotografie vanwege de simpele reden dat ze haast nooit stil zitten. Daarnaast geeft het je wel veel voldoening als je een vis mooi hebt kunnen vastleggen.
Een gouden tip om een situatie volledig naar je hand te zetten zodat een vis mooi voor je gaat poseren bestaat helaas niet, maar er bestaan wel een aantal vingerwijzingen die je hopelijke beter leren omgaan met de problemen die je tegenkomt bij het maken van een mooi vissenportret.
Op de eerste plaats, wat verstaan we precies onder een visportret? Bestaan er überhaupt regels voor? Een leidraad die vaak bij wedstrijden gehanteerd wordt is dat bij een visportret de hele vis in beeld gebracht mag worden, maar dan ook helemaal, zonder afgesneden staart of vinnen. Of alleen de kop, zo ongeveer 1/3 van de voorkant, omdat het nooit duidelijk is waar de kop in het lichaam overgaat.
In de workshop maakt het niet uit hoeveel er van de vis op de foto staat, de ene situatie leent zich nou eenmaal meer voor de hele vis en de ander alleen voor de kop. Buiten dat ook de achtergrond speelt een heel belangrijke rol of een foto wel of niet is geslaagd. Bij TODI krijgen we volop de gelegenheid de diverse vissen in verschillende situaties te fotograferen.
Waar we in de workshop aandacht aan gaan besteden zijn de volgende items:
• Hoe dichtbij kun je komen zonder dat de vis vlucht
• Welke lens of brandpunt van je zoomlens is het beste geschikt voor een visportret
• Wat is de beste hoek, opzij, schuin of van voren?
• Bij welke achtergrond komt een vis het meest tot zijn recht.
• Gebruik de menglicht techniek om een mooie achtergrond te creëren
• Gebruik de dieptescherpte techniek om een vis mooi los te weken van de achtergrond.
• Fotografeer een detail, zoals een oog


Ron Offermans is eigenaar van een fotostudio in Amsterdam, maar ook heel actief op het gebied van onderwaterfotografie. In 2010 werd hij Nederlands kampioen onderwaterfotografie en heeft hij meegedaan aan het Wereldkampioenschap. Deze titel krijg je niet zomaar: jaren van training, een ontelbare hoeveelheid duikfoto’s, vele uren onderwater en een goede basiskennis over fotografie gaan eraan vooraf. Daarna heeft hij de rol van coach op zich genomen en ook dit jaar zal hij weer aanwezig zijn bij het WK in Mexico. In 2011 heeft hij het Handboek digitale onderwater fotografie uitgegeven dat inmiddels in 2017 is opgevolgd door het handboek digitale onderwaterfotografie voor gevorderden. Voor €39,50 (exclusief verzendkosten) is dit boek verkrijgbaar in de NOB-shop